Saturday, 7 July 2012

Apa Matlamat Sebenar Kita belajar?

                                                   Apa tujuan kita belajar???






"jangan tanamkan keinginan belajar sebab kamu nak masuk exam, sebab nanti kalau kamu dah habis exam, semua yang kamu belajar akan hilang dan terhenti disitu je, belajar la sebab Allah, sebab kamu memang betul-betul nakkan ilmu" kata cikgu , sambil mengusap-ngusapkan janggutnya yang sedikit panjang hampir mencecah dada.

Tapi kalau kamu belajar semata-mata ingin melayakkan kamu untuk menyambung pelajaran ke universiti pula. Jika itu cita-cita kita, apabila sampai ke universiti nanti, cita-cita kamu sudahpun tercapai. Dan apa lagi sebabnya untuk kamu belajar di universiti???



“ Tuntutlah ilmu sampai ke negeri China, kerana sesungguhnya menuntut ilmu sangatlah wajib atas setiap orang muslim”.

so apakah niat dan matlamat sebenar anda ingin belajar???

4 comments:

ChiLaBaey's Spot said...

Kunjungan balas dan salam ukhwah dari saya Chilabaey's Spot... Thanks sebab follow blog tak seberapa dari saya yer... :)

Maiyah said...

salam..

akak dah x blajar hehe.. tp blajar ilmu akhirat sdh mesti kan kan

CK said...

ChiLaBaey's Spot: hehehe xpe, sbb blog sy pun xseberapa gak, thanks sbb singgah sini ye... ^^

Maiyah: wsslm , hahaha yeahh..!!! thats right, thanks sbb singah sini ye kak maiyah ...

Ana Syazwana98 said...

bljr sbb nk dpt pahala..kui3
'lemah tul iman aku'