Tuesday, 24 July 2012

Faham Ke Kita???

Faham Ke Kita???

"Encik-encik kami  sedang menyertai sebuah pertandingan, yang mana dalam pertandingan ini kami ditugaskan untuk menjual barang. Kami ada jual beg dengan harga RM 12.00 dan Perfume dari paris yang pure dan tidak dicampur apa-apa pun" sambil menunjukkan produk-produk yang ada sambil turut berjalan mengikut pelanggan. Malangnya tiada sesiapa pun yang melayan percakapan itu. 


Masing-masing dengan muka yang letih, fed up , patah semangat, geram dan semuanya bercampur menjadi satu.

"tengok tiada seorang pun yang layan apa yang kita cakap, diorang buat endah tak endah je,haishhh...!!!". Kata salah seorang dari kami sambil mengelap-ngelap peluhnya dengan tuala 'good morning' yang berwarna putih. Tetapi masih lagi merungut-rungut, tetapi kalimatnya tidak jelas. Tapi yang aku tahu rungutnya bertompok radang dan kecewa mungkin agaknya ditambah pula dengan penat.

"hrmmm aku tak kisah kita menang ke kalah ke... yang penting kita just enjoy je, jangan stres-stres lagi... hehehe itulah sebelum ni kalau kita outing ke apa ke, kalau orang nak promote barang kat kita, kita lari, tak nak dengar dulu apa yang dorang nak cakap. And then sekrang ni, kita dah ada ditempat mereka, sekarang aku gembira sebab aku dah faham apa perasaan dorang sekarang ni hehehe" kata zameer sambil senyum-senyum sinis.

"Alaaa dah kita tak nak beli nak wat camne???" kata shila sambil mencebik bibirnya.

"dan dorang pun sama jugak, dorang taknak beli jugak so apa kita nak buat???" terang zameer...

dan aku biarkan sahaja mereka begitu. Tapi apa yang ingin disampaikan disini ialah kita tidak akan pernah mengerti perasaan seseorang atau situasi orang lain selagi kita tidak cuba untuk meletakkan diri kita di tempat orang lain. Dan apabila kita mampu meletakkan diri kita pada situasi yang dialami oleh orang lain. Barulah kita akan mulai memahami kenapa dan mengapa .....

sekadar celoteh bersahaja

5 comments:

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

bila kita meletakkan diri kita kat tmpat orang, baru kita rase pew prasaan org too.. nice entry..

CK said...

hehehe thanks ye Nur Atiqah Mohd Zaki sb sudi singgah sini ^^

♥ Cik Zack ♥ said...

hemm tulah kan. hehehe selamat brpuasa ;)

amalina husna said...

kan..bila di tempat mereka baru kita dpt rasa apa mreka rasa..tp adat berniaga lar tuu..=)

jemput singgah blog husna..
--> http://bit.ly/LPL3qO

UniMeOw said...

empati :)