Thursday, 19 July 2012

Hari-hari Puasaku ..

Hari-hari puasaku ....

"abang jangan lupa setkan alarm tu pukul 4 pagi, saya nak bangun awal sikit nanti, sebab nak kena siang ayam lagi nanti, takut nanti tak sempat masak pulak" kata puan mariam kepada suaminya sambil menunjuk-nunjuk kearah jam loceng yang ada di sebelah suaminya itu.

"yelah-yelah.. abang dah set awal-awal dah tadi" suaminya mengambil jam loceng, double check masa kalau-kalau tersalah set masa.

kringggg......!!!! kringgggggggg....!!!!

"izah.. bangun...bangun sahur, cepat bangun, esok kan kita puasa nih waktu dah nak habis ni... cepat bangun" mak izah sambil tangannya mengoyang-goyangkan kaki izah supaya bangun sahur. Maklumlah... anak belasan tahun yang suka berjaga sampai ke larut malam. Memang menjadi dugaan yang besar untuk mengejutkan anaknya bangun sahur. Terpaksa dikejutkan banyak-banyak kali. Kalau tak, tak bangun sahurlah jawabnya nanti.

Masing-masing dengan muka yang mengantuk menghadap makanan. "aihhh.. dah..dah..!! makan... jangan nak ngantuk-ngantuk depan rezeki ni..."

Apabila sampainya bulan Ramadhan. Bagi yang ada emak dan ayah . Mungkin ini lah suasananya. Tapi bagi yang ibu bapanya sudah bercerai atau sudah tiada lagi. Anda tidak mungkin dapat merasai lagi pengalaman ini.

Bagi kanak-kanak dirumah anak-anak yatim pula...
agaknya bagaimanalah kehidupan mereka dibulan Ramadhan nanti? Hari raya pula macam mana?
Maka bersyukurlah bagi anda yang masih ada keluarga.

5 comments:

encik Cool said...

Salam Ramadhan

PopcornMadu said...

Selamat berpuasa p/s;dah follow..=D

YaNa Yassin said...

Saam Ramadhan, Kita harus mensyukuri apa yang ada :))

Dhia Johary said...

salam ramadhan,..

jemput singgah blog!! :D

http://borntobealover.blogspot.com/2012/07/selamat-datang-ramadhan.html

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/1st-giveaway-by-fatin-fatini.html mae join sini dear..banyak hadiah menarikk