Friday, 13 July 2012

Loo Jo Yee dan Nur Hidayah

Loo Jo Yee dan Nur HidayahSedang kita 17 tahun masih hanyut dengan zaman kegilaan remaja loo jo yee menerima Hidayah lantas terdetik hatinya untuk memeluk agama islam..Alhamdulillah.. dan betapa besarnya kuasa Allah...

Loo Jo Yee merupakan gadis dari etnik cina dan beragama kristian dan bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja.
Disebabkan malaysia mempunyai undang-undang yang memerlukan seseorang itu untuk berumur 18 tahun dan keatas sahaja Loo Jo Yee terpaksa menunggu sehingga umurnya mencapai 18 tahun.

Walaupun CK agak ketinggalan , atau berita ini sudah dianggap sudah lapuk namun, Masih ramai lagi yang masih tidak tahu tentang kisah Loo Jo Yee ini. Dengan rasa kagum ini saya menulis tentang kisah seorang gadis yang istimewa ini.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

1. Jo Yee mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam memeluk agama Kristian. Namun, untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji Al-Quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar. Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca Al-Quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

2. Jo Yee pernah disyaki menghidap penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda. Rakan-rakan Islam Jo Yee banyak memberi galakkan kepada beliau untuk cuba memohon doa kepada Allah Taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan beliau terus mengucap 2 kalimah syahadah serta-merta. Subhanallah.. Allahuakhbar!

Selepas bergelar muallaf, banyak dugaan yang Jo Yee terpaksa terima. Beliau dipulau rakan-rakan dan keluarga tercinta. Tapi, beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Beliau juga merasa terharu kerana telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun, sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga jauh tersasar. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.

Credit to:dupahang

anda boleh tengok video disini------->   video

2 comments:

FairuZainal said...

cantikk kann dia! :D

CK said...

thanks for visit my hampeh blog hihihi.. slm ukhuwah, ye mmg comel je hehehe