Tuesday, 17 July 2012

Sebuah Penghijrahan ....

                                             
                                                       Sebuah Penghijrahan ....




"aku ada something nak bagi kat engko ni" 
sambil mencari-cari sesuatu dalam almarinya. 
Adam yang duduk terbaring di katil Din, matanya sambil liar sahaja memerhatikan gelagat Din, sambil-sambil itu kepalanya dijengahkan juga kekiri kekanan cuba-cuba melihat apa yang ingin diberikan oleh Din kepadanya.

"nah...!!!, aku belikan kopiah dan tasbih untuk engko, dalam tupperware ni ada buah kurma sekali. Mak aku terbeli banyak sangat, suruh dibahagi-bahagikan kat kawan-kawan aku. Yang ni pula minyak wangi dari mekah."  Din kemudianya membuka bagasinya, lalu dikeluarkan botol mineral yang beharga seringgit. "Ni pulak air zam zam, aku bagi kat engko sikit" sambil tersenyum senyum, maklumlah baru balik dari umrah.


"engko nampak sedikit gemuk la sekarang ni Din hahaha" Adam yang ketawa sinis.

"mana tak nya dam, aku pegi sana, makan berapa kali sehari, makan roti dia tuh fuhhh asyik kenyang je aku". 
Din menerangkan sambil melipat-lipat pakaiannya untuk diletakkan dalam almari.

seminggu kemudian

beep..beep..beep... "weyhhh Adam... esok ngko free tak? sebab aku nak bagi something ni dari syuhada, mak dia suruh bagi kat engko"...
syuhada merupakan bekas kekasih Adam. Perhubungan Adam dengan bekas bakal mak mertuanya agak baik. Namun sayangnya, jodoh mereka tidak kesampaian...

"owh esok aku ada hal, lepas exam aku nak kena berkejar pegi ke klinik sebab aku ada appointment dengan doktor ni... tapi takpe la nanti ngko bagi kat ina, nanti aku amik dengan ina k"

Adam seolah-olah mengelak, namun sebenarnya Adam memang perlu berjumpa dengan doktor, gara-gara tekanan darah tinggi dan kerap sakit dada. Kebetula hari itu juga, dia perlu menampal giginya yang sudah berlubang.

"Nah...!!! ni barang yang syu suruh bagi kat ngko." kata ina sambil menyerahkan sebuah paper beg.
 didalamnya ialah tasbih, air zam zam dan kopiah...
Dalam hatinya terdetik... adakah ini hidayah ? baru seminggu dia dapat biji tasbih, kopiah dan air zam zam. Dan sekarang dia dapat tasbih, kopiah dan air zam zam untuk sekali lagi. Semuanya bagaikan satu jalan yang mendorongnya untuk menghala ke sebuah destinasi...

Jika dulu dia(Adam) tidak dapat menerima perpisahan dengan syuhada. Dan ketika itu dia tidak langsung nampak apakah hikmah disebalik perpisahannya. Dan walaupun dulu dia tidak mampu redha dengan takdir . Tetapi kini dia sedar, cinta sebelum kahwin sememangnya dilarang dalam islam kerana mendorong kearah maksiat.

Perlahan-lahan kenangannya seolah-olah ditayang seperti sebuah filem. Adam merasakan dirinya begitu berdosa, dia merasa dirinya kotor dengan dosa-dosa silam. Dia ingin berubah. Ya berubah kearah yang lebih baik. Penghijrahan daripada Adam yang digelumang lumpur cinta sesama manusia kepada Adam yang cintakan Allah...


Sesungguhnya dia adalah buta huruf dalam mengaji Al-Quran. Namun kini dengan sebuah tekad dia sudah mampu membaca serta menghabiskan bacaan surah Yassin buat pertama kali dalam hidupnya...
Walaupun bacaannya tergagap-gagap namun usaha dan tekadnya untuk berubah benar-benar sebuah perubahan...

Walaupun kita tidak tahu apakah kesudahan dengan Adam, sama ada dia akan menjadi lebih baik ataupun akan mulai berubah kearah yang tidak baik, namun diharapkan dia bakal atau kekal sebagai hamba Allah yang soleh... Aamiin...

               
                                                                    Dan...
                                 
                                           Adakah ini erti sebuah penghijrahan???


P/S: Sebuah catatan dari sebuah kamus kenangan dari kisah seorang hamba Allah SWT, nama dan watak diubah namun maksudnya diharap sampai ke hati pembaca ^^ ... salam ukhuwah

6 comments:

Fendy said...

sedih cerita ni...hijrah menuju Allah...Alhamdulillah...

encik Cool said...

cerita yg baik..

CK said...

Fendy: thanks fendy, Allahamdulillah semoga kita sama-sama kearah yang lebih baik .. tahnks for bw here .. salam ukhuwah ^^

encik cool: thanks , semoga kita sama-sama kearah yang lebih baik dan thanks juga sebab selalu sudi singgah disini ^^

Khairul Asrol said...

cerita yg boleh dijadikan teladan .. :) jom join giveaway ni. Serius sangat-sangat mudahh sekali! jom ramai-ramai memeriahkan giveaway ni. :D

Giveaway : JomSinggah Blog Broblogger.net!

Eryqazz vs Denaihati

Maiyah said...

salam..

alhamdulillah.. cerita yg menarik

Miss Fifi said...

alhamdulillah.
perjalanan seorang hamba dalam mencari cinta yang sebenar :)