Saturday, 28 June 2014

FROM EXEC TO NON EXEC

FROM EXEC TO NON EXEC





Berjawatan operation executive di sebuah syarikat logistik.  Dengan gaji basic RM2000.00 elaun, OT, BONUS berbulan-bulan gaji dan makan minum disediakan sebanyak 3 kali sehari iaitu pagi, tengah hari dan petang, Pendek kata kalau aku keluarkan kereta dengan ansuran RM 500- RM 600 cukup dengan buat ot selama dua hari. semuanya akan settle.

Duit? tidak menjadi masalah buat aku, apa-apa sahaja yang aku nak, aku beli je.

Namun begitu, aku tetap merasa seolah-olah tidak kena pada tempatnya kerana aku lebih menyukai jawatan Admin atau position yang hanya memerlukan aku berurusan dengan file, dokumen, dan komputer sahaja.

Kerja disini agak mencabar, kerana setiap harinya terpaksa bergaduh dengan driver, even sudah penat aku jelaskan. Pernah juga hampir bertumbuk gara-gara kerana system down.

Aku teringat kata-kata seorang kawan aku

 "kalau gaji tinggi pangkat best... tapi hari-hari kena maki, nak kena bergaduh, hati tak tenang nak buat apa? baik kerja yang gaji rendah tapi hati bahagia"

Bermula lah sebuah perjalanan baru buat aku, akhirnya aku berhenti di syarikat logistik. Aku seboleh-bolehnya mahu sahaja berhenti dari situ secepat mungkin. Akhirnya aku berhenti tanpa ada kerja lain terlebih dahulu. 

Sudah bermacam-macam kerja aku cuba, tapi semuanya gagal. Akhirnya pilihan terakhir aku hanyalah dengan bekerja di parkson, hanya sebagai promoter. Di situ aku, gaji dikira jam. tidaklah semahal kerja logistik. 




Kini aku perlu berjimat cermat, kadang-kadang rasa mengidam nak makan ayam penyet atau nasi kukus, terpaksa aku tahankan dulu, tunggu dapat gaji baru makan. Kadang-kadang kalau dah dapat gaji pun, tak dapat nak beli sebab duit terlalu banyak kegunaannya namun jumlahnya sikit sahaja. Walauapapun Alhamdulillah... Ya.... aku tetap bersyukur.... aku cukup tenang dan bahagia begini.....