Thursday, 12 June 2014

Perjalanan Yang Panjang

Perjalanan Yang Panjang....





“ Ala... Sabarla yani (bukan nama sebenar) anggaplah semua tu sebagai ujian Allah. Sebuah ujian untuk naikkan darjat kau... Kita ni hambaNYA...  so kita memang layak diuji.. kau kan dah sebulan lebih kot kerja.. sabarlah ,” pujuk hairi. Ayatnya kemas tersusun sambil itu matanya tepat memandang wajah yani….


Yani pula tertunduk merasakan dirinya terlalu kecil kerana gagal memahami hikmah disebaliknya. Tetapi sejam yang berlalu seakan-akan baru seminit berlalu…

PAnngggg..!!!

Berkecai sebuah handphone dihempaskan oleh seorang pekerja bawahannya, kerana terlalu marah dengan Yani yang dianggapnya sebagai penyebab kepada dia ditahan memasuki perlabuhan. Mungkin dianggapnya sebagai merugikkan masa dan sengaja menyusahkannya…

“lain kali kau jangan mintak tolong aku lagi, kau ada Tanya kenapa kol aku tak dapat kan? Haaahhh…!!! Kau amik balik handphone ni, jangan cari aku lagi…!!!!”

Seketika suasana menjadi senyap… berpuluh mata memandang kearah Yani. Kecut perut bercampur geram, marah dan kesal terus menyelubungi Yani.
Tanpa berfikir panjang.. lantas Yani mengambil beg kerjanya lalu keluar dari office … sesekali tangannya kerap juga menyapu linangan air matanya itu…



Puas sudah Yani menjelaskan bahawa system down  adalah penyebab kepada masalah ini, namun tidak juga didengari pekerjanya… dan suasana malam yang dingin terus menengelamkan suasana tegang itu..